X
تبلیغات
رایتل
سه‌شنبه 22 اردیبهشت 1388

Foto: Scanpix

 
Svininfluensan som vanlig influensa

Den nya influensan har en dödlighet på runt 0,4 procent, visar en ny analys. "Det ligger inom ramarna för dödligheten vid en vanlig vinterinfluensa", säger Annika Linde vid Smittskyddsinstitutet.

Den första omfattande analysen hur många av de smittade som dör i den nya influensan samt av virusets spridningsförmåga har publicerats av den vetenskapliga tidskriften Science.

Enligt analysen är dödligheten runt 0,4 procent. Detta bygger på antagandet att cirka 23 000 personer hade smittats i Mexiko i slutet av april.

- Det ligger inom ramarna för dödligheten vid en vanlig vinterinfluensa, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

- Fast då måste man betänka att det nästan bara är mycket gamla och sjuka personer som dör av den vanliga vinterinfluensan. I Mexiko verkar det vara lite annorlunda. Där har även unga personer avlidit.

I den nya studien, som har utförts av forskare från Storbritannien och Mexiko, konstateras dessutom att det första utbrottet tycks ha ägt rum i mitten av februari i samhället La Gloria i provinsen Veracruz.

Där tycks hälften av invånarna ha insjuknat, men skillnaderna mellan olika åldersgrupper var betydande. Nästan två tredjedelar, 61 procent, av alla barn under 15 år drabbades. Bland de övriga invånarna, det vill säga alla som var äldre än 15 år, var det endast 29 procent som insjuknade. Det antyder att mycket unga människor löper dubbelt så stor risk att insjukna som vuxna personer.

Tidigare i dag rapporterade Finland om sina första fall av svininfluensan.

- Det rör sig om två bekräftade fall, sade Juhani Eskola, biträdande chef vid det finländska folkhälsoinstitutet.

Det handlar de första säkra fallen i Finland. De smittade är två unga vuxna, en kvinna och en man, bosatta i Helsingforsområdet, och som kommit hem från Mexiko med samma flyg, uppger social- och hälsovårdsdepartementet och finländska folkhälsoinstitutet.

Patienterna har vårdats hemma och de mår bra.

Även Kuba har rapporterat sitt första konstaterade fall av svininfluensa.

Enligt ett meddelande från regeringen som lästes upp i den statliga televisionen var den drabbade en man i en grupp på 14 mexikanska studenter i Havanna som testats i jakten på sjukdomen.

De förstas rapporterna om den nya svininfluensan kom från Mexiko förra månaden. Nu har viruset spritts till mer än 30 länder och minst 4 380 fall har konstaterats.

Samtidigt rapporterar Thailand att landet fått sitt första bekräftade fall av svininfluensan. Därmed har det första fallet i ett sydostasiatiskt land konstaterats. Det rör sig om en patient som återvänt till Thailand från ett annat land - vilket ville dock myndigheterna inte avslöja.

Den schweiziska läkemedelsjätten Roche meddelade i dag att man beslutat donera 5,56 miljoner doser av det virushämmande medlet Tamiflu till världshälsoorganisationen WHO för att hjälpa organisationen i kampen mot den nya influensaepidemin.

Enligt ett uttalande från företaget kommer man dessutom att öka produktionskapaciteten för virushämmaren och räknar med att producera 110 miljoner doser de kommande fem månaderna 

msn