گزارش سالانهی "دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر" سازمان ملل متحد (UNODC) در مورد اعتیاد، منتشر شد. بر اساس این گزارش که روز چهارشنبه (۲۳ ژوئن) انتشار یافت، میزان مصرف مواد مخدر، بهویژه در کشورهای در حال رشد افزایش یافته است. در این گزارش همچنین آمده است که بهدلیل کاهش تولید تریاک و کوکائین، معتادان به مصرف مواد مخدر شیمیایی رو آوردهاند.
افزایش مصرف قرصهای آمفیتامین و اکستازی
کارشناسان "دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر" سازمان ملل متحد پیشبینی میکنند که در آیندهی نزدیک میزان مصرف قرصهای آمفیتامین و اکستازی از میزان مصرف هروئین و کوکائین نیز بیشتر خواهد شد. در حال حاضر حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون نفر در سراسر جهان از قرصهای آمفیتامین استفاده میکنند. همچنین شمار معتادان به دارو در حال افزایش است. گمان میرود که در حال حاضر حدود ۱۳۰ تا ۱۹۰ میلیون نفر در سراسر جهان، کانابیس (شیره گیاه شاهدانه) مصرف میکنند.
رئیس "دفتر مبارزه با با جرایم و مواد مخدر" سازمان ملل، آنتونیو ماریا کوستا، در این رابطه میگوید: «ما نمیتوانیم با جانشین کردن قرص آمفیتامین بهجای کوکائین و هروئین با مسئلهی اعتیاد مبارزه کنیم.» تولید مواد مخدر شیمیایی، در لابراتوآرهای مخصوص، مستقیماً در مناطقی که به فروش میروند، صورت میگیرد. شمار این لابراتوآرها در سال ۲۰۰۸ حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است.
کاهش تولید تریاک و کوکائین
بر اساس گزارش سالانهی این دفتر، تولید تریاک و کوکائین در حال حاضر در سراسر جهان کاهش یافته است: در دو سال گذشته حدود یک چهارم از مساحت مناطق کشت خشخاش که از آن تریاک بهدست میآید، کاسته شده است. در همین گزارش آمده است که تولید هروئین در سال ۲۰۰۹، حدود ۱۳ درصد کاهش یافته و به میزان ۶۵۷ ُتن رسیده است. افغانستان با تولید ۹۰ درصدِ مصرف جهانی، باوجود کاهش تولید، هنوز در رتبهی اول قرار دارد.
این گزارش همچنین اضافه میکند که کشت مادهی اصلی کوکائین (گیاه کوکا) در ده سال گذشته، حدود ۲۸ درصد کاهش یافته است. این روند همچنان ادامه دارد. به ویژه در کلمبیا که مرکز اصلی تولید کوکائین است، کشت گیاه کوکا با خطرات بیشتری همراه است و سود اندکی عاید شبکههای تولید و فروش مواد مخدر میکند.
کشف و مبارزه با قاچاق مواد مخدر
کارشناسان "دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر" سازمان ملل متحد معتقدند که کشف و مبارزه با قاچاق مواد مخدر، باید در کشورهایی مثل روسیه، اروپای شرقی و برخی از کشورهای عضو اتحادیهی اروپا، با جدیت بیشتری پیگیری شود. این امر در مورد کشورهایی که در آنها این مواد کشت و تولید میشوند، نیز صادق است. این دولتها در سال تنها دو صد هروئینی که در کشورشان رد وبدل میشود، کشف میکنند. در گزارش سالانهی سازمان ملل متحد همچنین آمده است که کشورهای ایران و ترکیه در مبارزه با قاچاق مواد مخدر، موفقیت شایان توجهی کسب کردهاند. این کشورها «بیش از نیمی از هروئینی که در سال ۲۰۰۸ در سراسر جهان مصادره شده، کشف کردهاند.»
ترک اعتیاد
کارشناسان "دفتر مبارزه با جرایم و مواد مخدر" سازمان ملل متحد در گزارش خود همچنین تأکید میکنند که افزایش شمار معتادان در کشورهای در حال رشد بهویژه نگرانکننده است. رئیس این دفتر آنتونیو ماریا کوستا در این رابطه میگوید: «کشورهای فقیر نمیتوانند با پیآمدهای افزایش اعتیاد در جوامع خود مقابله کنند.»
در گزارش سالانهی سازمان ملل متحد، در ضمن به شرایط نامساعد و متفاوت ترک اعتیاد و بهرهوری از امکانات بهداشت و درمان در کشورهای جهان نیز اشاره شده است: بر اساس آمار منتشر شده از سوی این دفتر، تنها یک پنجم معتادان جهان میتوانند از امکانات بهداشتی و درمانی برخوردار شوند.
FF/FW | www.dw-world.de | © Deutsche Welle.