گلهای آن در فاصله ماههای بهمن تا اوایل فروردین ظاهر میشود. برگ این درخت سبز تیره و دارای گلهایی به رنگ سفید است. نام علمی این گیاه Cinnamomum zeylanicum میباشد. اسانس دارچین که تنها قسمت مهم دارچین است به مقدار یکدرصد در پوست درخت مذکور وجود دارد و از تقطیر آن با آب نیز حاصل میشود.
این اسانس در صورت تازه بودن به رنگ زرد روشن است، ولی به مرور زمان و به علت اکسیده شدن به رنگهای زرد طلایی و سپس قهوهای مایل به قرمز درمیآید.
دارچین اولین بار در سریلانکا یافت شد و بعد از آن، تمام دنیا این چاشنی را شناختند و برای طعم بهتر غذاها استفاده کردند. یک قاشق چایخوری دارچین حاوی 28 میلیگرم کلسیم، یک میلیگرم آهن و بیشتر از یک گرم فیبر و مقدار زیادی ویتامینهایC و K و منگنز است. همچنین مقدار 2/1 گرم کربوهیدرات دارد. برای تهیه دارچین، پوست این درختچه را جدا کرده و معمولا پودر میکنند و در غذا یا چای از آن استفاده میکنند.
خواص درمانی
دارچین رمز جوانی است و مصرف روزانه آن انسان را سالم نگه میدارد. دارچین کلیهها را گرم میکند، ضعف کمر و پاها را از بین میبرد و کمخونی را درمان میکند.
دارچین بهترین دارو برای دردهای عضلانی است. دارچین اثر آرامکننده و شادکننده دارد و از بسیاری از داروهای آرامبخش بهتر است. اثر مهم دیگر دارچین پایین آوردن تب میباشد و حتی امروزه دارچین را به صورت قرص و کپسول درآوردهاند که بعنوان «تببر» به کار میرود. دارچین رگها را باز میکند و باعث بهبود گردش خون میشود. یکی از خواص دارچین این است که باعث افزایش کارآیی هورمون انسولین در بدن میشود و در نتیجه بدن نیاز کمتری به این هورمون برای کنترل قند خون پیدا میکند. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت گزارش دادهاند که مصرف یک قاشق چایخوری دارچین در روز تاثیر بسیار مثبتی بر قند خونشان داشته است. همچنین برخی تحقیقات نشاندهنده تاثیر مثبت دارچین در کاهش فشارخون بوده است.
دارچین خاصیت عجیب دیگری دارد و آن تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریهاست و حتی میتوان گفت که اثری مشابه پنیسیلین و آنتیبیوتیک دارد. اگر حس کردید که ضعیف شدهاید و ممکن است مریض شوید، چای دارچینی رافراموش نکنید وحتی اگر سرما خوردهاید یا ضعف شدید دارید، چای دارچین بهترین داروست. دارچین به علت داشتن اسانس و تانن، محرک و قابض است و به عنوان تقویتکننده عمل هضم غذا و جریان گردش خون به کار میرود و از آن برای رفع سوءهاضمه، بویژه در مواردی که با نفخ همراه باشد، به عنوان بادشکن استفاده میشود. همچنین به علت داشتن تانن در رفع اسهال، ضعف عمومی بدن و انعقاد خون مصرف میشود و به صورت دارو، مانند گرد و تنتور به کار میرود. دارچین معده را تمیز، آرام و قوی میکند و از آن برای رفع سوءهاضمه، بویژه در مواردی که با نفخ همراه باشد، به عنوان بادشکن استفاده میشود. بنابراین اگر ناراحتی معده دارید حتما از دارچین استفاده کنید.