تحلیل ژنتیکیگونه A ویروس آنفلوآنزای خوکی یا ویروس H1N1 نشان میدهد که این ویروس حاصل ترکیب دستکم دو ویروس است که در طول 10 تا 20 سال گذشته به طور جداگانه در دو چرخه یکی در آمریکای شمالی و دیگری در اروپا و آسیا در بدن خوکها تکامل یافته بودند. ویروسهای آنفلوآنزا همیشه در بدن خوکها با هم ترکیب میشوند، و رویدادی که باعث ایجاد این گونه به خصوص از ویروس آنفلوآنزا شد نیز، احتمالا پیش از سال 2009 (و به احتمال قوی در ماه سپتامبر سال 2008) و در اثر ترکیب این دو گونه از ویروس آنفلوآنزا در خوکها اتفاق افتاد سبب شد که یک ویروس جدید با قابلیت حمله به انسان به وجود آید.
این تخمین، حاصل کار یک گروه بینالمللی از پژوهشگران است که هدایت آنها بر عهده اندرو رمبات از دانشگاه ادینبورگ انگلستان، الیور پایبوس از دانشگاه آکسفورد انگلستان، مایکل وروبی از دانشگاه آریزونا در توسکان ایالات متحده و گوین اسمیت از دانشگاه هنگ کنگ بوده است. پایبوس میگوید: «این تحقیق به این نتیجه منجر میشود که ما با یک گونه از ویروس آنفلوآنزا مواجه هستیم که خصوصیات تهاجمی چندان شدیدی ندارد، چرا که یک فاصله زمانی چندین ماهه بین زمان ایجاد آن و کشف آن از سوی محققین، وجود داشته و در تمام این مدت، این ویروس در چرخه حیات قرار داشت و به تکثیر خود میپرداخت».
این گروه و دیگر محققان که شامل رائول رابادان از دانشگاه کلمبیای نیویورک و استیون سالزبرگ از دانشگاه مریلند میشوند، دریافتهاند که 6 مؤلفه ژنتیک ویروس جدید آنفلوآنزای خوکی از یک گونه آمریکای شمالی آنفلوآنزای خوکی نشات گرفته و 2مؤلفه ژنتیک دیگر نیز از گونه اوراسیایی آن منتج شدهاند. گونههای آمریکای شمالی و اوراسیایی به وجود آورنده این ویروس شامل ژنهایی از ویروس آنفلوآنزا میشوند که پیش از این انسانها و پرندگان را مبتلا کرده بود.
نانسی کاکس، مدیر مرکز ملی کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده آمریکا واقع در آتلانتای جرجیا، میگوید به نظر میرسد که این ویروس در بیماران متفاوت تا حد بسیار زیادی یکسان مانده است. خانم کاکس در روز اول ماه می به خبرنگاران گفت: «تمام ژنهای تمام ویروسهایی که ما تا به امروز مورد آزمایش قرار دادهایم بین 99 تا 100 درصد با هم مشابهت دارند. به این ترتیب ساختن یک واکسن برای مقابله با آن آسانتر خواهد بود، چرا که ویروسهایی که در حال انتشار هستند شباهت بسیار زیادی به هم دارند».
کاکس افزود که ویروس حاوی هیچ یک از نشانگرهای ژنتیکی مربوط به خصوصیات تهاجمی نیست که پیش از این در تحلیلهای ژنتیکی گونهای از ویروس که عامل همهگیری سال 1918 بود مشاهده شده بودند. ولی او این را هم اضافه کرد که: «نکات زیادی وجود دارند که ما هنوز در مورد ویروس سال 1918 و یا دیگر گونههای ویروس آنفلوآنزا که تأثیرات بالینی شدیدی بر سلامت انسان داشتهاند نمیدانیم».
این واقعیت که گونههای والد ویروس آنفلوآنزای خوکی جدید، پیش از این غالبا در آمریکای شمالی و منطقه اوراسیا یافت شدهاند نمیتواند دلالت بر این داشته باشد که ویروس جدید در یکی از این دو منطقه ایجاد شده باشد، چرا که ویروسها و خوکها معمولاً تمام مرزهای جغرافیایی را در مینوردند.
اکنون دانشمندان منتظرند تا ببینند که آیا گونه H1N1 ویروس با ویروس آنفلوآنزای انسانی فصلی ترکیب میشود یا نه. اگر یک فرد هم به ویروس آنفلوآنزای انسانی فصلی مبتلا شود و هم مورد هجوم ویروس آنفلوآنزای خوکی مکزیکی قرار بگیرد، این دو ویروس میتوانند در بدن او با هم ترکیب شده و گونه جدیدی به وجود بیاورند که هیچ یک از خصوصیات آن قابل پیشبینی نیست. رمبات میگوید: «هنگامی که H1N1 با آنفلوآنزای فصلی ترکیب شود، تغییرات جالبی اتفاق خواهد افتاد»!
دیگران حتی احتمال ترکیب گونه جدید را با H5N1 نیز مطرح کردهاند، این گونه همان گونه کشندهای است که در سال 2003 در منطقه جنوب شرقی آسیا به وجود آمد و به نام آنفلوآنزای مرغی نیز شناخته میشود.
نیچر 7 می2009 / ترجمه: مجید جویا