بیش از 12 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به بیماری آلزایمر مبتلا هستند و پیشبینی میشود تا سال 2025 این رقم به 22 میلیون نفر افزایش یابد.
در اکثر موارد، بیماری آلزایمر در اشخاص مسن و در فاصله زمانی 8 تا 20 سال بتدریج رشد میکند.
بیماران، ابتدا افت حافظه پیدا میکنند. در این مرحله، بیمار از عهده کارهای روزمره شخصی برمیآید، ولی اداره امور اجتماعی نظیر خرید و کارهای بانکی برای او دشوار است.
در مرحله بعدی اختلال حافظه پیشرفت میکند اغلب گم شدن حتی در خانه خود بیمار نیز پیش میآید.
به مرور زمان ، بیمار جهتیابی خود را بشدت از دست میدهد ، اشخاص و حتی اعضای خانواده خود را نمیشناسد ، هیجانهای کودکانه نشان میدهد و از عهده نظافت خود و لباس پوشیدن برنمیآید.
علائم روانی - رفتاری نظیر ترس، اضطراب، افسردگی، بیخوابی و بیقراری در این مرحله دیده میشود. بیمار قدرت تشخیص زمان و مکان را از دست میدهد و گویش او دچار اختلال میگردد.
در این مقطع از بیماری، فرد قادر به مراقبتهای شخصی است.
اختلال حافظه تا به آنجا پیشرفت میکند که بیمار حتی نامش را فراموش میکند ، قدرت تکلم او تقریبا از بین رفته و عضلاتش سفت میشود، بلع غذا برای او مشکل شده و دیگر قادر نیست از بستر خارج شود و کنترل اعمال دفعی را نیز از دست میدهد.
10 فرمان برای پیشگیری
1. تغذیه سالم در پیشگیری از این بیماری نقش زیادی دارد. تحقیقات زیادی نشان دادهاند که مصرف چربیهای اشباع شده و کلسترول به مقدار زیادی میتواند در ابتلا به آلزایمر موثر باشد.
2. فعالیتهای جسمی، داشتن تحرک و ورزش میتواند در پیشگیری از آلزایمر موثر باشد.
3. کنترل وزن از بروز این بیماری جلوگیری میکند.
4. استفاده از داروهای کاهشدهنده کلسترول و فشار خون در عدم ابتلا به این بیماری، موثر واقع میشود.
5 . حفظ سلامتی در دوران جوانی، یکی دیگر از عوامل موثر در پیشگیری از بیماری آلزایمر است، چون این بیماری در جوانی به سراغ فرد میآید و بعد از گذشت 20 تا 30 سال علائم اولیه آن بروز میکند.
6 . افرادی که در برنامه غذایی خود از ویتامینهای C ، E استفاده میکنند، کمتر به این بیماری مبتلا میشوند.
7. ماهی حاوی مواد مغذی است که با مصرف آن میتوان تا حدود زیادی احتمال بروز آلزایمر را کاهش داد.
8 . یافتههای آماری نشان داده است میزان ابتلا به آلزایمر در افرادی که کار فکری منظم انجام میدهند، کمتر است.
9. سیگار نکشید؛ مانند بسیاری بیماریهای دیگر، آلزایمر نیز در افراد سیگاری بیشتر دیده میشود.
10. حلالهای آلی و شیمیایی مانند چسب، سموم گیاهی، بنزین، کود شیمیایی و سایر حلالها میتوانند در درازمدت باعث آسیبدیدگی مغز و آلزایمر شوند.