محققان می گویند که یک معالجه آزمایشی با کمک سلول پایه به بیماران مبتلا به دیابت نوع یک امکان داده است برای مدتی - در یک مورد چهار سال - بدون تزریق انسولین سر کنند.
یک پروژه مشترک آمریکا و برزیل با شرکت 23 بیمار نشان داد که پس از پیوند سلول های پایه از مغز استخوانی که از بدن خود بیمار خارج شده بود، بدن آنها توانست انسولین تولید کند.
حتی آنهایی که وضعشان دوباره بد شد نسبت به گذشته، نیازمند تزریق انسولین کمتری بودند.
اما تیم محققان در نشریه "جی اِی ام اِی" اخطار داد که این معالجه تنها ممکن است در کسانی موثر باشد که به تازگی مبتلا شده اند.
این معالجه برای جلوگیری از تخریب سلول های تولید کننده انسولین توسط سیستم مصونیت بدن مبتلایان دیابت نوع یک طراحی شده است. این بیماری معمولا در سنین کودکی شروع می شود.
تیم دانشگاه نورت وسترن در آمریکا و "مرکز خون منطقه ای" در برزیل برای سنجش تاثیر این شیوه معالجه، میزان سی-پپتاید را اندازه گیری کردند که نشان می دهد بدن چقدر انسولین تولید می کند.
بیست نفر از بیماران تحت این معالجه از تزریق انسولین بی نیاز شدند که در مورد یکی از آنها برای چهار سال ادامه داشت. هشت نفر آنها مجددا با تزریق انسولین نیاز پیدا کردند اما به میزانی کمتر.
دکتر ریچارد برت از دانشگاه نورت وسترن گفت این معالجه در سه نفر از بیماران اثری نداشت و همچنین بعید بود در بیمارانی که سه ماه از زمان تشخیص بیماری آنها گذشته بود موثر باشد؛ به این علت که در این مقطع سیستم مصونیت بدن سلول های آیلیت را نابود کرده است.
این شیوه همچنین برای کسانی که به دیابت نوع 2 مبتلا هستند بی تاثیر بود زیرا بدن این افراد هنوز انسولین تولید می کند.
دکتر ایان فریم، مدیر تحقیقات "دیابت بریتانیا" گفت که نباید اهمیت این تحقیقات را بزرگ جلوه داد زیرا این معالجه ای برای دیابت نوع یک نیست.
وی افزود: "ما مایلیم برای مقایسه نتایج شاهد تکرار این آزمایش در یک گروه کنترل شده بزرگتر و تعقیب نتایج در یک دوره طولانی تر در گروه گسترده تری از افراد باشیم."
وی گفت: "اشتباه است که افراد مبتلا به دیابت را با تکیه بر شواهدی که این مطالعه فراهم می کند، بیهوده نسبت به یک معالجه تازه امیدوار کنیم."
.bbc