بررسی پزشکان متخصص نشان میدهد زنان بیش از مردان در معرض ابتلا به این بیماری هستند و این در حالی است که افراد مبتلای سن کودکی را بیشتر پسران تشکیل میدهند.
دکتر نادر رضایی، فوق تخصص بیماریهای ریه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان این که آلرژی یا حساسیت شامل طیف وسیعی از علائم است و میتواند در وهله اول پوست انسان را دچار خارش، اگزما، کهیر و... کند در گفتگو با جامجم میافزاید: با وارد شدن آلرژی به قسمت فوقانی دستگاه تنفسی (سر و گردن) علائمی همچون آبریزش بینی، عطسه، خارش بینی، چشم و خارش گلو آشکار میشوند و حال اگر این آلرژی وارد دستگاه تنفسی تحتانی (ریهها) شود، علائم آن به شکل سرفه، خسخس، تنگی نفس و خلط متناوب بروز میکند که به آن آسم گفته میشود.
«آمارها نشان میدهند 40 تا 50 درصد مردم دنیا دارای آلرژی هستند که در پوست، سر، گردن و ریه آنها تاثیر میگذارد.»
دکتر رضایی با اشاره به این مطلب میگوید: پس عملا از هر دو نفر یک نفر دچار آلرژی است که بهتر است به این عارضه به چشم بیماری نگریسته نشود و آن را جزو سرشت افراد محسوب کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به این که 4تا 5 درصد مردم دنیا دچار بیماری آسم هستند، اظهار میکند: در برخی از کشورهای جهان این آمار تا 20درصد نیز افزایش مییابد و سهم ما از این بیماری چیزی حدود 7 تا 10 درصد جمعیت کشور است که جنبه وراثتی آن را نباید نادیده گرفت.
«سردی هوا، تغییرات فصلی، آلرژیهای محیطی، نوسانات جوی، آلودگیهای هوا و... را میتوان از عوامل محیطی که باعث تشدید آسم میشوند برشمرد.»
این پزشک فوق تخصص با بیان این مطلب تصریح میکند: عفونتهای ویروسی (سرماخوردگی) را میتوان یکی از شایعترین عللی دانست که بیمار با داشتن آسم زمینهای و عوامل تحریککننده، دچار تشدید بیماری میشود.
به گفته وی، این عوامل تشدیدکننده شامل؛ عفونتهای ویروسی، ورزش، سرما، آلودگی هوا، عوامل محیطی (گل و گرده گیاهان)، برخی غذاها و انواع کنسرو و سسها هستند که وجود برخی موجودات در محیط خانه همچون سوسک و حیوانات خانگی مانند گربه، سگ و... نیز مزید برعلت میشود.
دکتر رضایی خاطرنشان میکند؛ داروهایی مثل آسپرین، ایبوبروفن و سایر داروهای مسکن و کاهشدهنده درد نیز میتوانند در بیماران آسماتیک باعث تشدید علایم شوند.شایان ذکر است هر چه سن ابتلاء به این بیماری پایینتر باشد، شانس بهبود آن بالاتر میرود و در برابر آن، درمان در بیماران بزرگسال کمرنگ و حتی امکانپذیر نخواهد بود.
این فوق تخصص بیماریهای ریه، مراحل درمان بیماری را منوط به پرهیز از عوامل محرک، مراجعه به پزشک و استفاده از داروهایی که در درمان کاربرد دارند میداند و متذکر میشود: بهتر است افراد در فصول سرد سال از پوشش گرم استفاده کنند و پتانسیل سرماخوردگی را در خود پایین آورده و از حضور در اماکن شلوغ که بالطبع ویروسهای مختلف و تهویه کمی دارد، خودداری کنند و در روزهایی که هوا آلوده است از خانه خارج نشوند و چنانچه دچار سرفههای مزمن و علایم ریوی مداوم هستند به پزشک مراجعه کنند.
یادآوری
«برونکو دیلاتور» یکی از متداولترین نوع دارو برای درمان این بیماری است که اسپریهای مخصوصی برای استنشاق هواست. استفاده از این وسیله میتواند حملههای آسم را متوقف کرده و از فعالیتهای شدید بیماری پیشگیری کند.