برنامه جامع سلامت؛ اولویت اول
رشد جمعیت و شرایط اقلیمی و همچنین رشد صنایع و ماشینی شدن زندگی، شرایطی را پیش آورده است که جان انسان ها نسبت به سال های نه چندان دور بیشتر در معرض آسیب و بیماری های مختلف قرار گیرد.
هر چند پیشرفت علم پزشکی برای بسیاری از بیماری ها، راه های جدید پیشگیری و درمان را یافته است، ولی نحوه زندگی انسان معاصر و عادات تغذیه ای ناشی از مشکلات و
پیچیدگی های زندگی شهری و مدرن، بیماری های جدید و پیش بینی نشده ای را پیش روی انسان قرار داده است.
از سوی دیگر حوادث غیر مترقبه طبیعی و تصادفات ناشی از حمل و نقل و ترافیک و ...
در سراسر دنیا، به ویژه کشور ما که آمار بالایی از نظر حوادث غیرمترقبه مانند زلزله، سیل و ... داراست، نگرانی ها و مشکلات جدیدی به وجود آورده و از این رو نظام سلامت کشور ما بیش از پیش نیاز به حمایت جدی دارد.
در این شرایط، مدیریت ریسک در عرصه نظام سلامت، ایجاب می کند که برنامه های جامعی برای سلامت جامعه، تدوین شده و بودجه متناسب با آن نیز در نظر گرفته شود.
روشن است که تامین سلامت جامعه از حساس ترین جنبه های زندگی اجتماعی به شمار می رود و به یقین در کنار آموزش و پرورش بیشترین بودجه باید به آن تعلق گیرد. اما آنچه که در عمل اتفاق می افتد غیر از این است و نظام سلامت کشور هر سال با کسر بودجه و مشکلات عدیده ناشی از آن روبرو می شود.
افزایش جمعیت و بالارفتن سطح توقع مردم از نظام سلامت و احتمال بروز حوادث غیرمترقبه با بودجه تخصیصی به این بخش به هیچ عنوان همخوانی ندارد و در صورت عدم توجه به این بخش، مسئولیت مشکلاتی که برای نسل های آینده به وجود می آید بر عهده ما خواهد بود.
در این میان تامین تجهیزات بیمارستانی و مدیریت آنها و نظارت بر توزیع بهینه آنها در سطح کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تامین منابع و تخصیص آنها بر اساس اولویت های مناطق مختلف و لحاظ کردن مسائل نگهداری و خدمات و تربیت نیروی انسانی و ایجاد پشتیبانی مطمئن، از اولویت های طرح جامع سلامت کشور است.
امیدواریم که مسئولان با درک صحیح از نیازهای واقعی این بخش با دیدگاه مدیریت ریسک، تدوین برنامه جامع سلامت و اختصاص بودجه متناسب با آن را جزو اولویت های اول خود قرار دهند. پشیمانی از فرصت های از دست رفته سودی برای ما نخواهد داشت