مرواریدی در صدف چشم‌
بررسی علل و روش درمان بیماری آب مروارید
مرواریدی در صدف چشم‌
جام جم آنلاین: کاتاراکت یا آب مروارید نام بیماریی است که خیلی‌ها با شنیدن آن به یاد روزگار پیری و چشمان تاری می‌افتند که پرده‌ای سفیدرنگ روی آنها را پوشانده است، این بیماری با کدر شدن عدسی شفاف چشم به وجود می‌آید و بینایی را محدود و حتی مختل می‌کند.  
 

 

طبق بررسی‌های اعلام شده، مصرف قطره‌های چشمی و ضدآلرژی که حاوی ترکیبات کورتن هستند (از قبیل بتامتازون و اگزامتازون)‌ می‌تواند در بروز یا تشدید این بیماری نقش موثری داشته باشد.

دکتر ماندانا احمدی، جراح و فوق تخصص پیوند قرنیه چشم در گفتگو با جام‌جم، دلیل بروز آب مروارید را این گونه بیان می‌کند: در چشم هر انسانی بافتی به اندازه عدس وجود دارد که قابلیت تغییر شکل نیز داشته و می‌تواند با ضخیم و نازک شدن باعث دیدن دور و نزدیک شود، ولی این عدسی به مرور زمان و با افزایش سن به دلیل تغییراتی که در محتویات بیوشیمیایی آن ایجاد می‌شود، کدر شده و کم‌‌کم سفیدرنگ می‌شود و زمینه‌های بروز بیماری را به وجود می‌آورد.


به گفته این پزشک متخصص علل بروز این بیماری می‌تواند ناشی از زمینه‌های ارثی (مادرزادی)‌، ضربه‌ای که با وارد شدن  به چشم ایجاد می‌شود و یا اختلالات متابولیکی که به دلیل وجود بیماری‌های داخلی همچون دیابت (قندخون)‌ و یا بالا بودن کلسیم خون باشد، ولی در بیشتر مواقع این بیماری ناشی از افزایش سن و پدیده‌ای مانند سفید شدن موی سر است.

دکتر احمدی در ادامه اظهار می‌کند: همان‌طور که برخی موهایشان زودتر از سایرین سفید می‌شود این بیماری نیز در برخی زودتر از دیگران نمود پیدا می‌کند که علت اصلی آن عوامل «ژنتیکی» است، همچنان که در برخی از خانواده‌ها، افراد در سنین 40 الی 50 سال نیز دچار آب مروارید می‌شوند که البته عوامل محیطی نیز در بروز آن بی‌تاثیر نمی‌باشد.

علایم بیماری‌

تار شدن دید یکی از مهم‌ترین علایم این بیماری است که در ابتدا دید دور بیمار تار می‌شود و هیچ اختلالی در دید نزدیک ایجاد نمی‌شود و حتی در برخی از انواع آب مروارید، دید نزدیک بهتر نیز می‌شود، که به آن «دید ثانویه» گفته می‌شود که پس از گذشت مدتی «دید نزدیک» نیز کاهش می‌یابد.

این جراح و چشم پزشک با اشاره به این مطلب یادآور می‌شود: پخش نور و دوبینی تک‌چشمی یکی دیگر از علایم این بیماری است.

گفتنی است، گاهی آب مروارید به حدی پیشرفته می‌شود که می‌توان سفید شدن چشم را بدون هیچ دستگاهی مشاهده کرد.

به گفته دکتر احمدی این بیماری هیچ دردی به همراه ندارد و اگر در مواقعی درد و یا سردرد ایجاد شود، دلیل بروز بیماری‌های دیگری  همچون آب سیاه  یا التهابات داخل چشمی است.

وی  (آب سیاه)‌ را یکی دیگر از بیمار‌های شایع چشمی عنوان کرد و متذکر می‌‌شود: در این بیماری فشار چشم بالا می‌رود ولی بیش از 99 درصد از انواع آب سیاه، ارتباطی به آب مروارید نداشته و خود، بیماری جداگانه‌ای محسوب می‌شود، ولی اگر آب مروارید کاملا رسیده شود و یا از نوع آب مرواریدی باشد که حجم لنز را زیاد می‌کند، می‌‌تواند فشار چشم را بالا برده و آب سیاه به وجود آورد که خوشبختانه هم‌اکنون به دلیل وجود امکانات و گسترش سیستم درمانی، این مشکل کمتر اتفاق می‌افتد.

درمان‌

بهترین راه درمان آب مروارید در مراحل اولیه بیماری، استفاده از عینک است که در مراحل پیشرفته با جراحی این امر صورت‌پذیر است.

دکتر احمدی با بیان این مطلب می‌افزاید: خوشبختانه امروزه با انجام جراحی‌های مدرن (فیکو)‌، به وسیله امواج ماورای صوت، عدسی در داخل چشم خرد می‌شود و می‌توان بدون انجام بخیه بیمار را جراحی کرد. وی زمان جراحی را بسته به وضع بیمار ذکر کرده و می‌گوید: برخی از افراد به دلیل داشتن مشاغل حساس (خلبان  راننده)‌ با آب مروارید کم نیز عمل می‌شوند ولی قاعدتا برای شخصی که بازنشسته و خانه‌نشین است، می‌توان مدت بیشتری را صبر کرد، ولی باید توجه داشت که اگر این عمل جراحی، به تعویق بیفتد، عدسی چشم سفت شده و ممکن است با عمل (فیکو)‌ نیز نتوان عدسی را خرد کرد، ضمن این که ممکن است در این حین به چشم بیمار آسیب رسیده و احتیاج به استفاده از تیغ جراحی باشد.

گرما و بروز بیماری‌

گفته می‌شود آب مروارید در مناطق آب و هوایی بسیار گرم و شایع‌تر از مناطق دیگر است، بنابراین توصیه می‌شود در روزهای گرم از عینک‌های آفتابی استفاده شود.

این متخصص قرنیه  می‌افزاید؛ کسانی که در آفتاب و مناطق کوهستانی کار می‌کنند بیش از دیگران به این بیماری مبتلا می‌شوند  و استفاده از چتر، کلاه و عینک‌های آفتابی از موارد مهم پیشگیری از این بیماری است.

وی یادآور می‌شود: افراد پس از انجام عمل جراحی، برای دید دور نیازی به عینک ندارند، ولی برای دید نزدیک باید از عینک‌های مطالعه استفاده کنند که البته با استفاده از لنزهای چند کانونه دیگر نیازی به عینک نیست.

چند توصیه پزشکی‌

بهتر است بیماران برای بهبود وضع بینایی خود، هنگام مطالعه از عینک استفاده کنند، در روزهای آفتابی، عینک آفتابی را فراموش نکنند و تا جایی که ممکن است رانندگی در شب را محدود کنند، چراکه این اقدام می‌تواند در مدت زمان مشخص، تا فرارسیدن زمان عمل جراحی، تا حد زیادی به بیمار کمک کنند.