استراحت در بارداری
 
مادران چه باید بکنند؟
استراحت در بارداری
 در دوران بارداری بدن زنان وضعیت جدیدی را تجربه می‌کند؛ وضعیتی که سختی‌ها و مشکلات خاص خود را به همراه دارد. این مشکلات اغلب زنان را خسته و تا حدی کم‌توان می‌کند و میل به استراحت را در آنها بالا می‌برد. هر چه جنین رشد می‌کند و بزرگ‌تر می‌شود، خانم باردار دچار خستگی بیشتری می‌شود.

 

از طرفی برخی نیز تصور می‌کنند در دوران بارداری هر چه بیشتر استراحت کنند بهتر است. اما به راستی چه میزان استراحت در این دوران لازم است؟

بسیاری از زنان باردار بویژه کسانی که اولین بارداری خود را تجربه می‌کنند و یا نسبت به چگونگی زایمان و سلامت خود و کودکانشان حساس هستند به محض اطلاع از بارداری خود و یا رسیدن به ماه‌های آخر آن، تقریبا هیچ تحرکی ندارند و فعالیت و حتی حرکات روزمره را نیز بسیار کم انجام می‌دهند و به اصطلاح استراحت مطلق هستند. در حالی که پزشکان این رویه نادرست را به مادران توصیه نمی‌کنند.

خوابیدن به مدت طولانی و 9 ماه استراحت مطلق علاوه بر ایجاد مشکلات جسمی برای فرد، موجب افزایش اضطراب و استرس و تضعیف روحیه مادر و در نهایت دشوارتر شدن زایمان برای مادر می‌شود.

انجام فعالیت، حرکات ورزشی و تحرک در دوران بارداری باید تحت‌نظر پزشک متخصص و متناسب با وضعیت و شرایط فرد باردار صورت گیرد؛ چرا که فعالیت زیاد و نامناسب نیز برای مادر و جنین خطراتی به همراه دارد. از سوی دیگر تنها افرادی مجاز به استراحت مطلق هستند که پزشک تحت‌نظر، این استراحت را برایشان تجویز کند.

البته در مواردی مانند ابتلا به بیماری‌های کلیه یا عفونت‌های ادراری و سابقه زایمان زودرس، ایستادن طولانی مدت، حرکت زیاد و فعالیت برای این مادران مضر بوده و باید حرکات و تحرکات خاص خود را تحت نظر پزشک انجام دهند.

از چندین دهه قبل تاکنون، استراحت مطلق در بسیاری از عوارض بارداری توصیه می‌شود. بارداری‌های دو یا چندقلویی و مواردی که در آن احتمال زایمان زودرس می‌رود (نظیر نارسایی دهانه رحم)، شایع‌ترین مواردی هستند که استراحت مطلق در آنها تجویز می‌شود. همچنین اگر پزشک به عدم رشد صحیح جنین مشکوک باشد (محدودیت رشد در داخل رحم) و یا جفت سرراهی (قرار گرفتن جفت در قسمت پایین رحم و یا در دهانه رحم) وجود داشته باشد، استراحت مطلق تجویز خواهد کرد. و بالاخره اگر افزایش فشارخون بارداری یا پره اکلامپسی خفیف وجود داشته باشد توصیه می‌شود که فرد در منزل در رختخواب بماند تا فشارخون تحت کنترل درآید.

البته باید در نظر داشت استراحت مطلق عوارضی نیز به همراه دارد. بی‌خوابی از دیگر عوارض استراحت مطلق است. تغییرات متابولیسم، از دست رفتن توده استخوانی، به وجود آمدن انواع دردها، احساس بی‌حوصلگی و تنهایی به سلامت روانی فرد آسیب وارد می‌کند. وقتی رفته‌رفته دوران استراحت مطلق به سر می‌رسد هفته‌ها طول می‌کشد تا نیروی فرد بازگردد و این امر نگهداری از نوزاد را مشکل می‌سازد.

به همین دلیل برخی پزشکان معتقدند که استراحت مطلق باید در موارد بسیار محدودی تجویز شود و در بسیاری از موارد تنها کافی است خانم‌ها از فعالیت خود بکاهند، شغل خود را رها کنند، از بلند کردن اشیاء سنگین و یا ایستادن به مدت طولانی بپرهیزند، و فقط روزی چند ساعت در رختخواب استراحت کنند.