اثر زیان‌بار کشیدن حتی یک سیگار بر سلامتی جوانان

اثر زیان‌بار کشیدن حتی یک سیگار بر سلامتی جوانان

  

 

تاثیر سیگار بر سلامتی افراد

اثر زیان‌بار کشیدن حتی یک سیگار بر سلامتی جوانان

یافته‌ها نشان داد پس از ورزش، سطح سختی سرخرگ‌ها در غیر سیگاری‌ها 3.6 کاهش یافت ولی سیگاری ها نتایجی کاملاً وارونه نشان‌ دادند. سختی سرخرگ‌های آن‌ها پس از ورزش 2.2 درصد افزایش یافت. پس از جویدن آدامس نیکوتین این افزایش به 12.6 درصد و پس از یک سیگار تا 24.5 درصد هم رسید

براساس تحقیق ارائه شده در کنگره بیماری‌های قلبی-عروقی سال 2009 در کانادا، کشیدن حتی یک سیگار اثر زیانبار روی سرخرگ‌های افراد جوان سالم دارد.

دکتر استلا داسکالوپولو، پزشک و متخصص قلب دردانشگاه مک‌گیل، در مطالعه خود یافت که حتی کشیدن یک سیگار، سختی سرخرگ‌ها را درجوانان 18 تا 30 ساله افزایش‌ می‌دهد.

سرخرگ‌های سخت، مقاومت را در رگ‌های خونی افزایش می‌دهند و کار قلب را دشوار می‌سازند. هرقدر سرخر‌گ‌ها، سخت‌تر باشند خطر بیماری قلبی یا سکته مغزی نیز بیشتر می‌شود.

دکتر داسکالوپولو می‌گوید «جوانان بین 20 تا 24 ساله دارای بالاترین نرخ سیگارکشیدن در میان گروه‌های سنی مختلف درکانادا هستند. یافته‌های تحقیق ما نشان می‌دهد که کشیدن حتی تعداد کم سیگار در روز بر سلامت سرخرگ‌ها اثر دارد. زمانی این اثر کاملا آشکار شد که جوانان مورد مطالعه در معرض آزمایش جسمانی استرس مثل ورزش قرارگرفتند.»

پژوهش حاضر میزان سختی سرخرگ‌ها را در افراد سیگاری (5 یا 6 سیگار در روز) و غیرسیگاری مقایسه کرده‌است. آزمودنی‌های شرکت‌کننده درمطالعه به طورمتوسط 21 ساله بودند و اندازه‌گیری‌ سختی سرخرگ‌ها در ناحیه مچ دست، گردن و کشاله ران آن‌ها در دو زمان استراحت و پس از ورزش صورت گرفت.

دکتر داسکالوپولو از شیوه‌ جدیدی برای اندازه‌گیری استفاده کرد که موسوم به «آزمون استرس سرخرگی» است، آزمونی که پاسخ سرخرگ‌ها را به فشار ورزش اندازه‌گیری می‌کند. این آزمون قابل مقایسه با آزمون استرس قلبی است که پاسخ قلب را به فشار ورزش نشان می‌دهد.

پژوهشگر خود در توضیح این مطالعه می‌گوید «ما انعطاف‌پذیری سرخرگ‌ها را تحت چالش حاصل از دخانیات اندازه‌گیری کردیم.»

قبل از آزمون مقدماتی که به منظور تعیین وضعیت پایه آزمودنی‌ها انجام شد، از آن‌ها خواسته شده‌بود که 12 ساعت سیگار نکشند. پس از اولین آزمون، به سیگاری ها اجازه داده شد که یک سیگار بکشند و سپس مجددا تحت آزمون قرارگرفتند. در جلسه نهایی آزمون، از سیگاری‌ها خواسته شد یک آدامس نیکوتین قبل از آزمون استرس بجوند.

یافته‌ها نشان داد پس از ورزش، سطح سختی سرخرگ‌ها در غیر سیگاری‌ها 3.6 درصد کاهش یافت ولی سیگاری ها نتایجی کاملا وارونه نشان‌دادند. سختی سرخرگ‌های آن‌ها پس از ورزش 2.2 درصد افزایش یافت. پس از جویدن آدامس نیکوتین این افزایش به 12.6 درصد و پس از یک سیگار تا 24.5 درصد هم رسید.

جالب اینجا بود که هیچ تفاوتی در سختی رگ‌ها بین سیگاری‌ها و غیرسیگاری‌ها در زمان استراحت وجود نداشت.

پژوهشگر تحقیق در توضیح این یافته می‌گوید «این به این معناست که حتی سیگارکشیدن سبک در افراد جوان سالم به سرخر‌گ‌ها آسیب می‌رساند. این آسیب با لطمه زدن به توانایی بدن برای کنار‌آمدن با فشار جسمانی مثل بالارفتن از پله‌ها، یا دویدن برای رسیدن به اتوبوس آغاز می‌شود. به نظر می‌رسد نخست، پاسخ بدن به فشار جسمانی اتفاق می‌افتد و سپس صدمه رسیدن به رگ‌ها درزمان استراحت هم آشکار می‌شود.»

دکتر بث آبرامسون، سخنگوی بنیاد قلب وسکته مغزی کانادا، هشدار می‌دهد که بیش از 47 هزار کانادایی هرسال در ارتباط با استفاده از دخانیات، به‌طور زودرس می‌میرند، کسانی که سیگارکشیدن را درزمان نوجوانی آغاز کرده‌اند.

او می‌افزاید «ما می‌دانیم که بیش از 90 درصد نوجوانانی که در روز تنها 3 یا 4 عدد سیگار می‌کشند ممکن است در دام عادت مادام‌العمری سیگارکشیدن بیفتند که نوعاً 35 تا 40 سال طول می‌کشد.»

کشیدن سیگار باعث ایجاد رسوب در رگ‌ها، افزایش خطر ایجاد لخته‌های خونی، کاهش اکسیژن خون، افزایش فشار خون و دشوارساختن کارقلب می‌شود. کشیدن سیگار، خطر سکته مغزی ناشی از کاهش اکسیژن را نیز دوبرابر می‌سازد.

این مطالعه از آن‌جا بسیار حائز اهمیت است که به دلیل نشان‌دادن اولین اثرات سیگارکشیدن برسلامت جوانان، می‌تواند الهام‌بخش خانواده‌ها و جامعه در جهت آموزش‌های مناسب، برنامه های پیشگیری ونیز ترک‌اعتیاد به سیگار و نیز قانون‌گذاری‌های مناسب در این زمینه به خصوص در مورد نوجوانان و جوانان باشد. 

مردمک