اگزما را کنترل کنید
 
با راه‌های پیشگیری از التهابات پوستی
اگزما را کنترل کنید
جام جم آنلاین: اگزما چیست و چرا با فرارسیدن فصل تابستان، این عارضه بیش از سایر فصول سال مشهود است؟!آیا این عارضه درمان قطعی دارد یا خیر؟ برای پیشگیری از آن چه باید کرد؟ این‌ها سوالاتی است که جام‌جم در گفتگو با دکتر نفسیه اسماعیلی، متخصص پوست و مو و رئیس و عضو هیات علمی بیمارستان رازی به آن پرداخته است.

به گفته وی اگزما نوعی از بیماری‌های پوستی التهابی است که در ابتدا با علامت «خارش» و بروز یک‌سری ضایعات، بر روی پوست ظاهر می‌شود که می‌تواند با وسعت کم در نواحی خاص دیده شود و به تدریج ضایعات با خارش‌های شدید، قرمزی و التهاب پوست، افزایش یابند.

یکی از عوامل مهم بروز اگزما در افراد، عوامل ژنتیکی است که با فصل و تغییر آن ارتباط چندانی ندارد.

این متخصص پوست و مو اظهار می‌کند: برخی عوامل باعث می‌شوند این ضایعات پوستی، تشدید شوند که از آن دسته می‌توان به تعریق زیاد اشاره کرد.

دکتر اسماعیلی خاطرنشان می‌کند: ژنی که در تماس با خورشید، اگزما را ایجاد می‌کند، دقیقا در محل‌هایی که پوست در ارتباط با نور خورشید است، بروز می‌کند و گاهی حتی اگر پوست در معرض نور مستقیم نباشد، گرمای زیاد، احساس داغی و قرمزی روی پوست نیز می‌تواند منجر به خشکی پوست شود که این خشکی می‌تواند یکی از عوامل زمینه‌ساز ایجاد ضایعات اگزمایی شود، کما این که خشکی پوست در زمستان نیز به دلیل کاهش رطوبت محیط و سرما، ایجاد می‌شود.

رئیس بیمارستان رازی می‌گوید: به دنبال خشکی، احساس خارش در پوست ایجاد می‌شود و پس از آن بروز ضایعات و مجددا احساس خارش شدیدتر رخ می‌دهد که می‌تواند به صورت سیکل ادامه پیدا کند و بر ضایعات افزوده شود.

رفتارهای اگزمایی

برخی اوقات شاهد بعضی از رفتارهای اگزمایی هستیم که می‌تواند در تشدید این عارضه نقش داشته باشد، همانند داشتن تماس مستقیم با آفتاب به همراه استعمال کرم‌های برنزه‌کننده و یا استفاده از استخرهای سرباز و یا حتی سرپوشیده و تماس طولانی با آب و بخصوص «کلر» که باعث ایجاد خشکی پوست می‌شود، این عضو هیات علمی دانشگاه رازی با عنوان این مطلب، در ادامه می‌گوید: پوشیدن لباس‌‌های خاص از جنس نایلون که تعریق بدن را زیاد می‌کند نیز، فرد را مستعد اگزما می‌کند.

چه کنیم دچار اگزما نشویم

سعی کنیم کمتر در گرما و نور مستقیم خورشید باشیم و پوشیدن لباس مناسب و خنک را از یاد نبریم. دکتر اسماعیلی با بیان این مطلب اظهار می‌کند: عدم مصرف کرم‌های شیمیایی و مصرف بهنگام کرم‌های ضد آفتاب، می‌تواند در کاهش بروز عارضه نقش موثری داشته باشد، چراکه با طولانی شدن ضایعات بر روی پوست، سیکل خارش و خراش ایجاد می‌شود.

وی متذکر می‌شود: اگر عامل ایجاد عارضه در اثر نور خورشید باشد، تمام نقاط زیر نور آفتاب درگیر می‌شوند که از آن جمله می‌توان به برجستگی‌های صورت، پیشانی، روی بینی، گونه‌ها، پشت دست‌ها و حتی قسمت‌های بالایی دست و پا اشاره کرد، ولی اگر این عارضه بر اثر لباس و رنگ خاص آن باشد، اگزما خود را در چین و چروک بدن نشان می‌دهد.

گفتنی است این بیماری مسری نیست، ولی افرادی که دارای زمینه خانوادگی هستند، مستعد این بیماری قرار می‌گیرند.

این متخصص پوست و مو عوامل تحریکی را شامل گرما، سرما، لباس و ... عنوان می‌کند و درخصوص عوامل تحریک داخل بدن می‌گوید: هر عاملی که باعث شود پوست دچار خارش و تحریک شود، می‌تواند در تشدید و بروز عارضه نقش داشته باشد، مثلا برخی با مصرف ماده غذایی بخصوصی (همچون ادویه‌ها)‌ دچار این بیماری می‌شوند که بایستی در این خصوص پرهیز غذایی را فراموش نکنند.

درمان دارویی

برای درمان بیماری باید عامل ایجادکننده تشخیص داده شود و سریعا آن عامل را از پوست دور کرد و تحت نظر پزشک متخصص، از پمادهای کورتونی استفاده کرد.

دکتر اسماعیلی تصریح می‌کند: باید توجه داشت که هیچ‌گاه نباید دارو و پمادهای کورتونی را خودسرانه مصرف کرد، چراکه ممکن است با مصرف پمادهای کورتونی قوی، پوست بدن درگیر ضایعات بیشتری شود و یا اصلا به دلیل این که بیماری فرد «اگزما» نبوده با مصرف ضعیف‌ترین پماد کورتونی (بتامتازون)‌ تمام بدن درگیر شود، پس بهترین راه حل، تحت نظر بودن است.