کلسترول بدن چگونه تامین می‌شود؟
 
 
کلسترول بدن چگونه تامین می‌شود؟
جام جم آنلاین: بدن حاوی اسیدهای چربی است که مورد استفاده و نیاز آن محسوب می‌شوند، بخشی از این چربی‌ها همانند کلسترول و تری‌گلیسرید که معمولا در بافت‌های حیوانی (زرده تخم‌مرغ ، گوشت و لبنیات) وجود دارد، در بدن ساخته می‌شوند و در ساخت غشای سلولی لیپو پروتئین بدن موثرند. عامه مردم بر این باورند که کلسترول برای بدن مضر است در حالی که کلسترول جزئی از غشاهای عصبی بدن است و نقش مهمی را در بدن ایفا می‌کند.

میزان کلسترولی را که بدن از طریق کبد به طور روزانه می‌سازد، یک گرم است و مقداری نیز از طریق رژیم غذایی دریافت می‌شود که حدود 600 میلی‌گرم در طول روز است که بیشتر از آن، برای بدن مضر است و باعث بالا رفتن LDL و چربی ‌های مضر می‌شود.

گروه دیگری از چربی‌ها در بدن ساخته نمی‌شوند (اسیدهای چرب ضروری) این چربی‌ها در بدن نقش مهمی دارند.

دکتر مجید حاجی‌فرجی، متخصص تغذیه در گفتگو با جام‌جم در خصوص روغن‌های مفید (اسیدهای چرب غیراشباع) اظهار می‌کند: این اسیدها شامل چند گروهند که بخشی از آنها در دانه‌های روغنی (سویا، آفتابگردان) وجود دارد و گروه دیگر برخی از چربی‌های مشتق شده را تشکیل می‌دهند (همچون امگا 3 و 6) که در برخی از روغن‌های ماهی یافت می‌شود.

به گفته وی، به طور کلی امگا 3، 6 و 9 از این گروه‌ها مشتق می‌شوند. امگا 3 الزاما باید از راه غذایی (روغن کبد ماهی) دریافت شود. این متخصص تغذیه با اشاره به این مطلب یادآور می‌شود: این روغن‌ها در بدن، بر روی سیستم قلب، رگ‌ها، اندام تناسلی، سیستم دفاعی و عصبی بدن و ساخت و ترمیم غشاهای سلولی نقش مهمی را ایفا می‌کنند و گاهی در سم‌زدایی کبد بسیار موثرند یعنی اگر اسیدهای چرب غیراشباع وارد بدن شوند، از آن سو می‌توانند منجر به اکسیداسیون اسیدهای چرب غیرمفید و مضر در کبد و دفع آن شوند و در جلوگیری از لخته شدن خون و ‌عملکرد صحیح سیستم ایمنی بدن نقش داشته باشد و التهابات و عفونت‌ها را کنترل کند.

به گفته دکتر حاجی فرجی می‌توان احتیاجات بدن به این اسیدهای چرب غیراشباع را با یک قاشق غذاخوری روغن دانه‌کتان، بَرزَک، کنجد و ... برطرف کرد و همچنین روغن هسته انگور، روغن زیتون و گوشت مرغ نیز حاوی روغن امگا 6 است و امگا 9 که بدن نیاز کمتری به آن دارد در روغن‌های تصفیه نشده زیتون، میوه آوکادو، بادام زمینی، بادام و کنجد وجود دارد.

ولی آنچه حائز اهمیت است آن است که ماهی‌های پرچرب حاوی مقادیر زیادی امگا 3‌ هستند که متاسفانه در رژیم غذایی ما بسیار کم است و اغلب این نوع از رژیم غذایی در کشورهای اروپایی و آمریکایی مرسوم است.

گفتنی است در میان ماهی‌های پرچرب (ماهی سالمون) با رنگ صورتی پررنگ (ساردین) (کولی) و (ماهی تن) با ذائقه ما ایرانیان سازگار است و می‌توان از این ماهی‌ها به عنوان منبع غنی امگا 3 استفاده کرد، لذا اگر بتوان هفته‌ای 2 بار از این ماهی‌ها به صورت خوراک (سرخ نشده) با پخت‌های کبابی، ماکرو ویو، فر و طبیعی، استفاده کرد دیگر احتیاجی به منابع دریافت امگا3 نخواهیم داشت.

دکتر حاجی فرجی عنوان می‌کند: معمولا نسبت امگا6 و امگا3 به هم حائز اهمیت است و در مکانیسم و متابولیسم بدن موثر است.

وی خاطرنشان می‌کند: از آنجایی که معمولا بدن ما امگا6 را بیشتر دریافت می‌کند، لذا نسبت دریافت امگا3 و 6 برای جلوگیری از بیماری‌ها بسیار مهم است یعنی این که مقدار امگا 6 و امگا3 در سیستم عصبی 1 به 1 و در بقیه فعالیت‌های بدن، 4 به 1 است که بایستی رعایت شود.

آن چیزی که در بیماران قلبی و مقاومت به انسولین، بسیار مهم است بحث 3 به 1 و یا 4 به 1 امگا6 به امگا3 است یعنی این میزان متعادلی است که بدن با دریافت آن، از اثرات مفید امگا3 بهره‌مند می‌شود.

این متخصص تغذیه با اشاره به این که مصرف اسیدهای چرب غیر اشباع، موجب کاهش چربی‌های مضر بدن می‌شوند، می‌افزاید: با مصرف این گروه به میزان چربی‌های منفی (HDL) افزوده می‌شود.

تحقیقات نشان می‌دهند میزان مرگ و میر در بیماری‌های مرتبط با قلب و عروق همچون دیابت، کبدی و کلیوی با مصرف اسیدهای چرب امگا3 به میزان 30 تا 50 درصد کاهش داده می‌شود که دریافت آنتی‌اکسیدان‌هایی همچون ویتامینE وC در این مرحله بسیار کمک‌کننده است.

دکتر حاجی فرجی با بیان این مطلب می‌افزاید: اگر مغزهای روغنی و دانه‌های روغنی (کتان  کنجد) بیش از اندازه و حد طبیعی دریافت شوند در نسبت گفته شده، اختلال ایجاد می‌کند.

وی در پایان خاطرنشان می‌کند: لذا بهتر است افراد برای مصرف مکمل‌های امگا3 و... (قرص‌های موجود در بازار) با نظر و تجویز پزشک عمل کنند و طبق نیاز بدنشان بین روزی 1 تا 3 قرص مصرف کنند.