'سیگار هر سال پنجاه هزار ایرانی را می کشد'

مصرف سیگار - خبرگزاری فارس

 'سیگار هر سال پنجاه هزار ایرانی را می کشد'

دولت برنامه هایی را برای کاهش مصرف دخانیات به اجرا گذاشته است

یک مقام بهداشتی ایران گفته است که هر سال پنجاه هزار نفر در اثر عوارض ناشی از مصرف دخانیات در این کشور جان خود را از دست می دهند.

مصطفی غفاری، دبیر ستاد کشوری کنترل دخانیات، در یک نشست خبری به مناسبت هفته کنترل دخانیات، با اعلام این آمار، هزینه درمان بیماری های مرتبط با مصرف دخانیات برای نظام بهداشتی ایران را بیش از پنج هزار و دویست میلیارد تومان (حدود شش میلیارد دلار) در سال ذکر کرده است.

به گفته وی، هر سال مصرف کنندگان سیگار بیش از یک میلیارد و هفتصد میلیون تومان هم برای خرید سیگار هزینه می کنند.


آقای غفاری شرکت های بین المللی تولید سیگار را به تلاش برای گسترش مصرف دخانیات در میان نوجوانان و جوانان متهم کرد و گفت که بدون افزایش شمار مصرف کننده در هر سال، این شرکت ها متضرر خواهند شد.

وی در عین حال از موفقیت نسبی ایران در مبارزه با گسترش اعتیاد به دخانیات در میان این گروه از مصرف کنندگان احتمالی خبر داد و گفت بر اساس بررسی های انجام شده، از سال 1382 تا 1386، نسبت نوجوانان و جوانان مستعد به مصرف سیگار از دوازده درصد به نه درصد کاهش یافته که به گفته وی، نشاندهنده موثر بودن سیاست های اجرا شده در این زمینه است.

دبیر ستاد کنترل دخانیات افزود که در ادامه سیاست های مقابله با مصرف دخانیات در ایران، وزارت بازرگانی در نظر دارد در آینده نزدیک، هنگام صدور مجوز عاملان فروش مواد دخانی مانع از فروش این مواد در نزدیکی آموزشگاه ها و ورزشگاه ها شود و از سه ماه دیگر هم تنها فروشندگان دارای مجوز اجازه توزیع دخانیات را خواهند داشت.

آقای غفاری گفته است که از سال 1385، با تصویب قانون اخذ مالیات از مواد دخانی، بهای سیگارهای خارجی بیست درصد و بهای سیگارهای تولید داخل ده درصد افزایش یافته و این افزایش بها در کاهش مصرف تاثیر داشته است.

ممنوعیت استعمال دخانیات در محل های کاری، الزام به درج تصاویر و پیام های هشدار دهنده بر پاکت های سیگار نیز از دیگر اقدامات ستاد کشوری کنترل دخانیات برای کاهش مصرف این مواد بوده است.

به گفته آقای غفاری، برای "هفته بدون دخانیات" که از 4 تا 10 خردادماه برگزار می شود برنامه های مختلفی در نظر گرفته شده است که در روزهای مختلف این هفته اجرا می شود.

از جمله برای روزهای این هفته نام هایی انتخاب شده که عبارتست از روز دخانیات و قانون، روز دخانیات و تهدیدهای سلامتی، روز دخانیات و نوجوانان، جوانان و زنان، روز دخانیات و اماکن، روز دخانیات و ارزش های دینی، روز دخانیات و رسانه ملی و روز دخانیات و پیام روز جهانی.

منع توزیع سیگارهای بدون هشدار

همزمان، خبرگزاری فارس به نقل از مصطفی غفاری گزارش کرده است که تا سه ماه دیگر، توزیع سیگار بدون هشدارهای تصویری بهداشتی به طور کلی در ایران ممنوع می شود. 

 

سیگار  

 

هزینه های مستقیم و غیرمستقیم مصرف سیگار در ایران به چند میلیارد دلار در سال می رسد

این قانون درج هشدار های بهداشتی در مورد زیان مصرف دخانیات بر پاکت های سیگار را الزامی ساخته و به گفته آقای غفاری، توزیع کنندگان سه ماه برای فروش سیگارهای فاقد این هشدارها فرصت دارند و پس از آن، تنها اجازه فروش سیگارهای دارای هشدار های بهداشتی را خواهند داشت.

وی گفت که پس از انقضای این مهلت، هر نوع سیگار فاقد هشدار به منزله سیگار قاچاق محسوب می شود و توسط نیروی انتظامی جمع آوری خواهد شد.

آقای غفاری در مصاحبه با خبرگزاری فارس افزوده است که قانون کنترل دخانیات حدود دو سال پیش به تصویب مجلس رسید و براساس آن، ستاد کشوری اجرای این قانون به ریاست وزیر بهداشت و با عضویت نمایندگان برخی نهادها از جمله نیروی انتظامی، قوه قضائیه، رادیو و تلویزیون دولتی، شرکت دخانیات، وزارت آموزش و پرورش، وزارت آموزش عالی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای هماهنگی در اجرای این مصوبه تشکیل شد.

تبلیغات رسانه ای و اجرای برنامه های آموزشی در مورد زیان های بهداشتی مصرف دخانیات از جمله برنامه هایی است که در اجرای این قانون به اجرا گذاشته می شود و براساس همین مصوبه، افراد واجد صلاحیت می توانند برای اخذ مجوز وزارت بهداشت به منظور ایجاد کلینیک ها و مراکز مشاوره ترک سیگار در بخش خصوصی اقدام کنند.

به گفته آقای غفاری، مصرف کنندگان سیگار از خرید محصولات دارای هشدارهای بهداشتی اکراه دارند و همچنین، به کار بردن این هشدارها باعث کاهش گرایش به مصرف سیگار به خصوص در میان جوانان و نوجوانان شده است.

وی این گزارش ها را تکذیب کرد که با وجود اجرای قانون جامع کنترل دخانیات طی دو سال گذشته مصرف این ماده به خصوص قلیان افزایش یافته است.

آقای غفاری افزود که بین دوازده تا چهارده درصد از جمعیت ایران مصرف کننده دخانیات هستند و اگرچه در سال های اخیر میزان مصرف تغییری نداشته اما گرایش افراد جدید به دخانیات کمتر شده است.

در مورد عرضه قلیان در اماکن عمومی، آقای غفاری گفت که پس از ابلاغیه وزارت کشور درباره لغو ممنوعیت عرضه قلیان در این اماکن، دولت با صدور ابلاغیه دیگری، این ممنوعیت را قانونی اعلام داشت و قرار است پس از انجام کارهای فرهنگی و آمادگی اذهان عمومی، دوباره کار جمع آوری قلیان انجام شود و در این فرصت هم، قهوه خانه ها کالاهای دیگری را جایگزین قلیان کنند.

سازمان بهداشت جهانی روز 31 ماه مه (10 خرداد) را به عنوان روز جهانی بدون دخانیات اعلام کرده و برای سال جاری، هشدارهای بهداشتی علیه مصرف دخانیات را به عنوان موضوع اصلی برای این روز برگزیده است.  

bbc