حصبه، بیماری نوبرانه‌های نَشُسته
حصبه، بیماری نوبرانه‌های نَشُسته
جام جم آنلاین: از ابتدای فصل زیبای بهار، فروش میوه‌هایی نظیر گوجه‌سبز و چغاله بادام توسط میوه‌فروشان و فروشندگان دوره‌گرد آغاز می‌شود و عموما کودکان با دیدن این گونه میوه‌ها روی چرخ دستی که ظاهری تمیز و خیس دارد، به گمان شسته بودن آنها توسط فروشنده، بلافاصله با پاشیدن نمک، آن را میل می‌کنند ، در حالی که فروشنده صرفا برای خوش رنگ و لعاب نگه داشتن میوه‌هایش، روی آنها آب می‌پاشد که همین امر می‌تواند منجر به بروز بیماری‌های عفونی و گوارشی از قبیل «حصبه» شود.  

 

دکتر میترا رنجبر ، متخصص بیماری‌های عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتگو با «جام‌جم» در خصوص این بیماری می‌گوید: منبع بیماری حصبه، انسان است و میکروب آن از طریق دفع مدفوع و آلوده شدن دست شیوع پیدا می‌کند، هر چند ممکن است فرد ناقل این میکروب هیچ علامتی از این بیماری نداشته باشد ولی پس از دفع مدفوع و آلوده شدن دست‌هایش می‌تواند هر ماده غذایی دیگری را آلوده کند.

به گفته این پزشک متخصص، این بیماری از بهار شروع می‌شود و با گرمای هوا به اوج خود می‌رسد و در فصل پاییز از شدت آن کاسته می‌شود.


علائم شایع

تب و شکم‌درد از علائم بسیار شایع این بیماری است که در کنار این علائم تعریق، بی‌اشتهایی، درد عضلات، یبوست در بزرگسالان و اسهال در کودکان، خونریزی از بینی و گلودرد نیز جلب توجه می‌کند. این متخصص عفونی با اشاره به این مطلب، عوامل افزایش‌دهنده این بیماری را با وضعیت بهداشتی جامعه در ارتباط دانسته و عنوان می‌کند: هنگامی که آب شرب آلوده به فاضلاب شود و نحوه بکار بردن ضدعفونی‌کننده، اصولی نباشد شیوع این بیماری نیز گسترش پیدا می‌کند.

راه انتقال حصبه نیز همانند بیماری وبا از طریق مدفوع و دهانی است و در صورت آلوده بودن سبزیجات و میوه‌ها به این میکروب، با شستشوی دقیق و پخت سبزیجات می‌توان میکروب را از بین برد.دکتر رنجبر با اشاره به انتقال این میکروب از طریق سبزیجات و میوه‌‌های آلوده یادآور می‌شود: میوه‌های بهاری همچون چغاله بادام و گوجه‌سبز که دائما توسط فروشندگان دوره‌گرد جهت شادابی میوه توسط تکه اسفنجی نمناک خیسانده می‌شوند، بسیار مستعد این آلودگی هستند چرا که معلوم نیست آبی که روی آنها ریخته می‌شود از کجا و چگونه تهیه شده است؟!

عواقب مورد انتظار

خونریزی دستگاه گوارش، پارگی روده و اختلال سطح هوشیاری از عواقب مورد انتظار این بیماری است. این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به این مطلب متذکر می‌شود: از آنجا که محل تکثیر این میکروب در انتهای روده باریک است به همین دلیل هم، روده از همان جا دچار پارگی می‌شود.وی می‌افزاید: این بیماری ممکن است روی تیروئید تاثیر بگذارد و طحال را بزرگ و در نتیجه گلبول‌های سفید را کاهش دهد.

درمان

دوره درمان با داروهای قدیمی 2 هفته و با داروهای جدید یک هفته تا 10 روز است و توسط آنتی‌بیوتیک صورت می‌گیرد.

گفتنی است، افرادی که دارای اسید معده کمی هستند و از داروهای رانیتیدین و آنتی‌اسید استفاده می‌کنند، بیشتر تحت تاثیر این بیماری قرار می‌گیرند و درصد ابتلایشان بیشتر می‌شود.

این متخصص عفونی با اشاره به کشنده بودن این بیماری اظهار می‌کند: درمان بیماری اگر زود تشخیص داده شود، حتی به صورت سرپایی نیز صورت می‌گیرد.

چه کنیم حصبه نگیریم

دکتر رنجبر، شستشوی تمیز دست، میوه‌جات و سبزیجات را یکی از شرایط مهم در این بیماری ذکر کرده و می‌گوید: علاوه بر این که افراد باید نسبت به پاکیزگی مصرف آب شرب آگاهی داشته باشند، لازم است سبزیجات در 2‌ مرحله شسته شوند ؛ ابتدا توسط ضدعفونی‌کننده‌های باکتری‌کش‌(آنتی‌باکتریال)‌ شسته و سپس توسط مواد شوینده‌ای همانند مایع ظرفشویی که باعث ایجاد محیطی لزج می‌شود عفونت‌های انگلی (آسکاریس و...) را از بین برد؛ چرا که این انگل‌ها توسط هیچ‌ماده ضدعفونی‌کننده‌ای از بین نخواهند  رفت.